Na enkele jaren was het weer eens tijd voor een reis buiten het europese continent. Niet ver erbuiten maar toch net erbuiten namelijk naar Marokko. Je hoort in Nederland veel verhalen over Marokko, wisselende verhalen, mooie verhalen en dan zijn er altijd de oude verhalen van Marrakesh, tegenwoordig een plaats vroeger de naam voor een heel gebied.
Marrakesh (vertaald: het land van God) stond eeuwen bekend als de poort naar de Sahara, een vertrek en eindpunt van menig kamelenkaravaan. Tegenwoordig is het vooral een toeristische stad waar bijna geen kameel meer te vinden is. Op het befaamde Jemaa el Fna plein staan voornamelijk souvenir standjes vol met spulletjes die je toch niet wil kopen en er zijn de befaamde slangenbezweerders die naast gesluierde met henna schilderende dames proberen enkele dirhams bij de toerist uit de zak te trekken.

Jemaa el Fna, Marrakech

De Marokkanen zijn trots op hun Hassan II moskee in Casablanca als we onze gids moeten geloven. Een imposant groots bouwwerk dat aan het eind van de 20e eeuw is gebouwd voor het officiële bedrag van € 800 miljoen (officieus rekent men op het viervoudige). Ik kan zelf niet anders denken dan dat men het geld beter had kunnen besteden in een land waar (nog) veel armoede zichtbaar is buiten de steden.

De minaret van de Hassan II moskee.

Als je voor de Souk in een Medina naar Marokko gaat ga dan naar Fes, daar is de Souk nog krap, slingerend en bestaand uit duizenden steegjes vol met een grote diversiteit aan authentieke winkeltjes naast de souvenirs, er komen geen brommers, fietsers in, alleen wandelaars, handkarren en ezels.

Een van de vele drukke steegjes in de Medina/ Souk van Fes

Natuurlijk is de vooruitgang van de wereld ook zichtbaar in Marokko, vanaf het strand van de badplaats Essaouria zie je een windmolenpark en dan weet je dat het daar ook goed surfen is. Het plaatsje zelf is rustig gebleven en misschien wel een beetje hippieachtig geworden. Het kent overigens een Portugese invloed met in het voorjaar ook een fado festival.

Zeezicht vanaf het strand van Essaouria

 

Share Button