To model or not to model?

Een vraag die veel vooral jonge dames bezig houd. Omdat ieder persoon een individu is en dus iedereen verschilt zal het antwoord op de vraag ook verschillend zijn aan degene die de vraag stelt.
Net zoals bij veel andere activiteiten is het belangrijk om alles goed op een rijtje te zetten en net als andere carrière is het succes mede afhankelijk van de bereidheid tot hard werken, er veel tijd aan besteden en zo af en toe tegenslag overwinnen.
Soms zul je als model het middelpunt zijn van een foto maar het zal ook vaak genoeg zijn dat je ‘slechts’ een onderdeel bent van de gehele setting.
De onderstaande punten zijn ter bedenking naar een ‘jou’ geschreven om in overweging te nemen, ik kan de keuze niet voor je maken.

Grenzen
Het is belangrijk om vooraf je grenzen te stellen, waar wil je wel en waar wil je niet aan meewerken? Dat kan de grens zijn met wat je bereid bent van je lichaam te laten zien maar dat kan ook een andere grens zijn die voortkomt uit een geloofs- of levensovertuiging en alleen jij kent jouw grenzen en overwegingen daarbij. Sommige modellen werken alleen in de zogeheten fashion richting, andere alleen als ‘alternatief’ model en er zijn modellen die wisselen in de stijlrichting, het een sluit het ander niet uit.

TFP vs Betaald
Er zijn heel veel TFP (time for print) oproepen voor het uitbreiden en invullen van een portfolio, Wat betekend dat nou echt? Het betekend dat de partijen (model, fotograaf, mua, etc) hun medewerking verlenen zonder fysieke betaling en dat foto’s door alle betrokken partijen alleen gebruikt mogen worden voor eigen promotie. Bij betaalde oproepen kan het zijn dat de foto’s commercieel gebruikt worden en daarvoor is natuurlijk het bovenstaande kopje grenzen belangrijk maar ook het onderstaande kopje.
Tegenwoordig komt er steeds vaker de (foto)wedstrijd bij waar jij en/ of de fotograaf zonder enige vorm van betaling de foto’s mag indienen en je meteen al je rechten op de foto opgeeft en je ze dus als reclame uiting terug kan zien.
Ook modellenwedstrijden komen op deze wijze steeds meer voor, de bedenkers krijgen gratis een mooie voorraad foto’s ter beschikking, en vaak ook nog een keer gratis reclame door jouw stemoproep omdat je eenmaal meedoend ook graag wil winnen.

Hobby of beroeps?
Zowel voor model als voor fotograaf kan je deze vraag stellen en we gaan hem meteen overbodig maken. Er zijn mensen die in hun hobby beter zijn dan anderen die het als beroep hebben. Het criterium voor samenwerking kun je beter laten afhangen van de intentie bij fotograaf, model, eventuele mua en/of stylist en het voorstel dat gedaan wordt.

Goed lezen!
Het is dus belangrijk om eerst de oproep/ casting goed te lezen. WAT wordt er verwacht? Waar worden de foto’s eventueel gebruikt? WAAR worden de foto’s gemaakt? WANNEER is de shoot/ opname? En als je een contract krijgt bij de shoot of bij een castingbureau lees het contract goed. Op het eerste punt hadden we namelijk al geconstateerd dat JIJ degene bent die jouw grenzen bepaald.
Ook als de afspraken niet op papier staan dan geldt nog de universele regel afspraak = afspraak.

Alarmbellen?
Er gaan natuurlijk veel verhalen over ‘fotografen’ die geen fotograaf zijn en modellenbureaus die geen modellenbureau zijn ook geen interesse hebben in het maken van foto’s of het goed begeleiden van een model maar iets anders van je willen en jou daarvoor zullen proberen te strikken. Ook daarom is het natuurlijk belangrijk goed te lezen wat er gevraagd wordt (hoewel het soms heel duidelijk is). Het internet kan je tegenwoordig al vooraf veel vertellen over een fotograaf of modellenbureau en hoe ze bekend staan. Daarnaast kan je natuurlijk altijd aanvullende vragen stellen, hieronder de belangrijkste vraag:
Mag ik iemand meenemen? Geen enkele echte fotograaf of echt modellenbureau zal het erg vinden vooral niet bij een eerste bezoek.

Mijn persoonlijke duit in het zakje
Bij commerciële shoots behoren alle meewerkende partijen (fotograaf, model, mua, stylist) een betaling te krijgen voor het werk. Daarnaast is het leerzaam om op TFP basis veel te oefenen.
Twijfel je of je model wil worden maak dan een afspraak voor een testshoot bij een fotograaf in de buurt (of bij mij), zoek contact met mensen die ervaring hebben en stel vragen, veel vragen en dan nog een vraag over ervaringen, over de voors en tegens.

Share Button