Waar is Max?

Als je regelmatig op vaste tijden vaste trajecten aflegt zie je vaak dat je daarin niet de enige bent, er zijn meerdere mensen die (een deel) van het traject met je delen. Je gaat ze herkennen en soms ga je ze ook wat beter kennen. Een van die mensen die mij opvalt noem ik hier ‘Max’.

Ik reis regelmatig een vast traject met het O.V. daarbij zie ik bij mijn opstapstation vaak dezelfde koppen en als er dan op zo’n moment een kop niet klaarstaat op het perron valt dat op. Ik zou natuurlijk kunnen voor een ander zoals die nerdige studiebol of die knappe jongedame met haar e reader maar ik heb gekozen voor Max omdat het toeval wil dat leuker vertellen is.

Altijd zo’n 2 minuten voor de trein volgens de dienstregeling zou moeten vertrekken komt Max aangefietst, zet netjes haar fiets op zorgvuldig gekozen plekje onder het afdakje. Ze denkt zelfs iedere keer aan de lampjes, slingert haar rugzakje om, steekt het spoor over en komt het perron opgewandeld vaak de jas geopend om af te koelen van het fietsen maar zonder dat ze een uitgeputte indruk maakt.
Onverschillig voor de omgeving alsof de rest van de mensen op het perron niet bestaan luistert ze naar een muziekje vanaf haar telefoon. Als de trein er is weet ze ondanks de massa instappende mensen en regelmatig goed gevulde trein altijd een tactisch plekje nabij de deur te bemachtigen waar ze volgens haar mimiek weinig last lijkt te hebben van overige treinreizigers.

Maar zo af en toe is Max er niet, 3 minuten voor geen Max, 2 minuten voor geen Max, 1 minuut voor geen Max, de trein is er maar Max niet en dan vraag ik in gedachten aan mezelf: “Waar is Max?” en bedenk enkele mogelijke antwoorden: “Ze is ziek, het was gister te koud met de jas open” “Ze kan vandaag met iemand meerijden misschien?” en natuurlijk “Ze heeft vast vakantie”.
Want het is leuker vertellen over Max omdat ik toevallig net iets meer weet over Max dan over de andere reizigers die ik er ’s morgens zie, zo af en toe namelijk zie ik Max ook achter de kassa van de supermarkt zitten.

Share Button