Veel berichten maar wat zijn de juiste, welke kloppen?

In het nieuws een term die veel gebruikt wordt voor de actualiteit, het nieuws een begrip dat we gebruiken om de toestand van de wereld te vertellen.
Er zijn periodes dat ik me volop bezig hou met het nieuws en er vol induik, alles probeer te vinden en bij te houden en er zijn periodes dat ik het allemaal langs af laat gaan. Het nieuws komt tegenwoordig tot ons in een stroom, er is veel te lezen, heel veel en naast al dat lezen is er veel te zien heel veel en naast al dat zien is er veel te luisteren heel veel voor wie al het nieuws op de voet wil volgen zitten er weken te weinig in een dag, wilde een onuitputtelijke stroom betrouwbare en onbetrouwbare bronnen.
Hoewel sommige (zelfverklaarde) betrouwbare bronnen het eigenlijk ook niet altijd zijn, zo weet ik nog van lang geleden als middelbare scholier dat terwijl ik met een groepje op OV rondreis was een klasgenoot met een groepje de befaamde ‘Texel experience’ deed alwaar ze door een verslaggever en cameraploeg van de NOS gevraagd werden als groep de zee in te rennen om vervolgens in acht uur journaal gezien te worden als de overlast veroorzakende zuipende en blowende en wat niet al jongeren… Die onbevangen medewerking leverde ze natuurlijk enige verplichte en niet altijd goed ontvangen uitleg aan het thuisfront op.
Natuurlijk zijn er de erkende onbetrouwbare bronnen zoals Facebook, Twitter en overige sociale media. “Da hep op feesboek gestaan” veelal worden deze sociale media ook gebruikte door figuren die graag onrust en misschien zelfs graag haat zaaien, ik ga er maar vanuit dat ze een babytrauma hebben opgelopen van een tekort aan moedermelk en het te vaak geplette hamsterkapsels te hebben gezien op tv als peuter.
Hoe het ook zij dagelijks komen vele berichten aan ons voorbij soms over grote gebeurtenissen en soms over kleine, vaak staat het er duidelijk en zo af en toe moet je tussen de regels doorlezen. Dagelijks komen vele berichten aan ons voorbij, ik zelf mis er heel veel van misschien 90% , tussen werken, hobbyen, slapen en overige dingen te doen ga en kan ik niet alle berichten lezen en al helemaal niet alle reacties.
In het nieuws… vaak droevige berichten en verslagen van ellende, misère, geweld oorlog, misbruik heel sporadisch afgewisseld door iets moois. Enerzijds is het vaak de keuze van een redactie bij krant en nieuwszender anderzijds is het vreemde dat wij mensen vaak liever zien dat er van alles mis dan dat er iets goed is in de wereld. Op de sociale media lees je soms tussen al het geschreeuw om aandacht voor de verkeerde dingen een verborgen roep om hulp, het is nog geen nieuws want de roep is niet luid en er is nog niks gebeurt dat het nieuwswaardig maakt dus in de krant of op tv zul je het nog niet zien, niet voordat het kalf verdronken is maakt men het nieuwsitem.
Toch zijn het soms die kleine berichten die je het meeste #Oei gevoel geven en je vaak weet dat jij niet de juiste persoon bent om te helpen of in de juiste situatie bent om te helpen en het enige dat dan overblijft is een  “Sterkte, beterschap en/of veel succes” wens achterlaten bij de opmerkingen.
Het meest rakende nieuws is meestal niet “in het nieuws”.

Share Button