Het zijn vaak de kleine dingen die het doen en die lastig zijn om te fotograferen. Het zijn ook de kleine dingen die ons een idee geven hoe het gaat en toe ik recent een van die kleine dingen wou fotograferen viel me op dat het niet goed gaat.
Eigenlijk wist ik het al langer want ik had zo’n klein ding waar het vroeger van wemelde nog maar slechts sporadisch gezien in de afgelopen tijd. Ook internationaal wordt al enige tijd flink aan de alarmbel getrokken omtrent dit kleine ding. Het kleine ding is namelijk een bij.

Het gaat helemaal niet goed met de bij terwijl dit kleine beestje ook voor ons mens en de algehele natuur zo belangrijk is. Naast het ontbreken van bloemenzee├źn met een grote diversiteit is het ook nog eens dat arme beestjes getroffen worden door ziekte, een antibiotica resistente ziekte. Voor de ’tamme’ bij betekend het dat indien de korf eenmaal getroffen is dat deze vernietigd moet worden om verspreiding te voorkomen. Voor de ‘wilde’ bij betekend het dat het nest langzaam maar zeker uitsterft.

De bij als eenzaam insect lijkt geen grootse dingen te doen maar de bij als insectengroep zorgt ervoor dat vele fruittelers hun boomgaarden en gewassen bestoven zien worden waardoor de vruchten ontstaan die wij graag voor onze voeding halen. Dat het slecht gaat met dit beestje betekent ook dat het slecht gaat met de wilde bloemen en planten omdat die het zelfde probleem ervaren als de gewassen van de fruittelers, geen bestuiving, geen nieuwe generatie.

Bij1

Ik hoop dan ook dat mijn tuin binnenkort weer een zoemende drukte is van bezige bijen.