In 2017 had ik al aangekondigd dat ik ‘hoe-dan-ook’ en ‘op-welke-manier-dan-ook’ naar IJsland zou gaan in 2018. Nu aan het begin van 2019 is het moment om terugblikkend op toch wel het hoogtepunt van mijn 2018 er iets over te zeggen.
Hoewel het alweer enige tijd geleden is en ik al veel de vraag “Hoe was het?” heb moeten beantwoorden blijft ook nu het gevoel dat de ervaring niet goed te omschrijven is.
De rust die je er kan ervaren, het natuurgeweld dat je er kan ervaren, het natuurschoon dat je er kan ervaren allemaal niet goed te omschrijven.
Zoals ze op IJsland zeggen wacht een kwartier en het weer is anders, rij een kwartier door en het landschap is anders en dat zeggen niet voor niks!
En dan nog cultureel, IJsland kent Scandinavische roots met ondertussen veel Amerikaanse invloeden maar toch heel aangepast op Europa (EU) dus als Europeaan voel je je er makkelijk thuis.
Ik kan er natuurlijk nog over zeggen dat ik heb gekozen voor een georganiseerde rondreis om niet te verdwalen in de lange dagen en het onderweg nog alles moeten uitzoeken.

Wat moeten we dan vooraf nog meer weten?
– Dat het dicht bij de poolcirkel ligt en dus de dagen of heel erg lang of heel erg kort kunnen zijn, toen ik er was officiĆ«le zonsondergang om 23:43 en zonsopkomst ongeveer om 03:45.
– Dat als je voor de zon, zee, zuipen, ziekenhuis vakantie gaat je met IJsland een verkeerde keuze maakt… zon kennen ze, die zien ze wel eens, zee hebben ze als eiland natuurlijk ook veel maar zuipen is er hartstikke duur en ziekenhuizen hebben ze ook niet veel.
– Stroom en warm water hebben ze meer dan genoeg, het hele eiland is eigenlijk een grote warmtepomp. Het water uit warmwaterkraan komt dan ook nog wel eens direct van de bron en heeft dan ook de bijnaam “Rotten egg showen” gekregen door het zwavelgehalte en vooral voor dames is daar een conditioner erg raadzaam, wel lekker voor de huid overigens.
– Op het menu staat veel vis (kabeljauw en aanverwante soorten) en lam (IJsland heeft een uniek ras bijna oer schapen) en door de kassen (stroom en warm water is er immers goedkoop) die hun opkomst kennen ook veel fruit.
– Op veel plekken is een drone verbod ingesteld!

En dat filmpje hieronder?
Daar kan ik over zeggen dat het bestaat uit enkele van bezienswaardigheden die hoop ik een beeld geven van wat je op IJsland kan verwachten.
De beelden deels (uit de hand) gefilmd en deels gefotografeerd zijn en dat ik dus geen onbepaalde tijd had en geen volledige filmcrew en materiaal waardoor het allemaal viel onder in 1x goed (of niet maar dan toch maar).

IJsland ervaring in stukjes foto en video