Daar zit je dan weer thuis in een herfstig Nederland terug van 8 dagen vakantie op het eiland Zankythos en dan zweeft de vraag wat moet ik erover vertellen? Moet ik het aanraden of afraden? Is het wel het vertellen waard? Allemaal vragen die je na iedere vakantiereis wel hebt.
Goed Zankythos dus, een eiland aan de westkant van Griekenland onder Corfu en Kefalonia bijna uitkijkend op de hak van ItaliĆ«. Hoewel de ‘oude’  Grieken en de Romeinen er ongetwijfeld zijn geweest is er weinig van bewaard gebleven, om zo te zeggen geen oude kneut op het eiland om bezichtigen. Hebben ze er een mooie bouwstijl? Ook niet, de gebouwen die er al wat langer staan maar nog niet in de categorie eeuwenoud vallen zijn niet echt mooi te noemen. Voordat massa’s toeristen uit west Europa op reis ging was het een arm visserseiland met enkele boeren die er druiven, olijven, granaatappels en citrusvruchten verbouwden. De kerkjes zien er van buiten ook niet heel bijzonder uit maar zoals de Grieks Orthodoxe kerk betaamd wel gevuld met iconen wat voor veel mensen toch het bekijks waard is.

Wat is er dan wel bijzonder aan het eiland? Het eiland heeft naast vol toeristische stranden ook enkele mooie verborgen stranden en baaien (sommige zelfs alleen per boot bereikbaar) en het is een plek waar op enkele van die stranden nog de met #uitsterven bedreigde Carretta-carretta schildpadden aan land komen om hun eieren te leggen vandaar ook de vele “glass bottom” boten die langs plekjes als ‘Turtle Island’ varen. De bodem van het eiland, het type rots, zorgt voor veel uitgespoelde grotten voornamelijk aan de west en noordkant, aan de westkant gaat het land zelfs steil omhoog hetgeen zorgt voor mooie (romantische) uitkijken over zee bij zonsopkomsten en ondergangen.
Het is ook een leuk eiland om rond te rijden, niet groot, hemelsbreed vallen alle afstanden mee maar door de heuvels en de bochten is het er leuk autorijden (kan ook per quad) en soms ook even spannend in de smalle straatjes met grote bussen of vrachtwagens als tegenligger.
In een van de mooie bijna verborgen alleen per boot bereikbare baaien aan de noordwest kant ligt op het strand een scheepswrak en deze baai staat dan ook bekend als Shipwreck beach of Shipwreck cove. Het is een prachtig gezicht een bruin verroest oud schip midden op een bijna wit strand aan heerlijk blauw water.

Shipwreck beach Zakynthos

De legende wil dat het schip, mogelijk voor de maffia, sigaretten smokkelde van Turkije naar ItaliĆ« en begin jaren ’80 door pech tijdens een storm op dit strand geslagen werd. Gezien de perfecte ligging en de moeite die een schip van dat formaat zou moeten doen die baai in te komen zou een opzettelijke plaatsing van die schuit op dat strand voor toeristische doeleinden ook geen verbazing wekken want inmiddels vertrekken er van de diverse haventjes en plaatsjes heel veel bootjes naar het strandje om toeristen er heen te brengen en even op het strand te laten vertoeven.

Shipwreck beach Zakynthos

In de periode dat ik er was en misschien ook wel het hele seizoen door, waren er ook veel toeristen met Aziatische achtergrond (ik zou niet met 100% zekerheid het specifieke land kunnen aangeven maar vermoed Chinees) waarvan velen continu in een #Selfie modus waren en de jongeren daarvan vooral zoekend naar een ‘sexy beach foto’ voor hun Instagram, Facebook of misschien wel Tinder account wie zal het zeggen, als iemand ze kent of herkent hoor ik graag de juiste oplossing.

Shipwreck beach Zakynthos

Dus voor de reiziger die een Zon, Zee, Strand en Zuipen vakantie met niet te veel uitjes wil kan op Zankythos goed terecht en dan vooral in de plaatsjes Laganos en Planos die hypertoeristisch zijn maar dat geldt eigenlijk voor het hele eiland. Seizoengebonden dat kun je ook duidelijk wel zeggen want zo eind september beginnen de winkeltjes en de eethuisjes (veel verschil in de menu’s is er niet in kwaliteit wel), te sluiten voor de winter hetgeen meteen een teken is dat geen overwinter eiland is. Het Corendon vliegtuig dat mij en nog 299 toeristen ophaalde was dan ook gewoon leeg aangekomen. 
Er kwamen nog wel nieuwe toeristen aan vooral Poolse zover ik kon beoordelen aan het hotel naast mij en ook daarvan waren de dames in #Selfie modus zelfs de dames van het (kerk)koortje die toch al ruim voorbij middelbare leeftijd waren en wederom of het nou voor Instagram, Facebook, Tinder of gewoon voor meneer pastoor was… Wie de oplossing weet mag deze doorgeven.